Paarden en staart-, en maneneczeem

Staart-, en maneneczeem of zomereczeem, is een heel nare aandoening voor een paard. Voor degenen die een paard met staart-, en maneneczeem hebben, is het meestal tobben. De meeste paarden worden ingepakt met een kleed, om ze tegen de knutten te beschermen. Een paard met maaneczeem is overgevoelig voor speeksel van de Culicoïdes Robertii mug (knut). Paarden met staart-, en maneneczeem hebben zoveel last van jeuk, dat ze onophoudelijk schuren. Hierdoor ontstaan geïrriteerde plekken op de huid, die tot bloedens toe open worden geschuurd. Het zijn vooral de manen en de staartwortel, waar de paarden jeuk hebben. Na lang onderzoek doen, is het in 2017 gelukt om drie paarden met dit eczeem weer gezond te krijgen. September 2018 zijn deze paarden nog alle drie helemaal vrij van eczeem en ze dragen geen kleden om hun manen te beschermen. Hun manen groeiden zelfs weer, waardoor ze er gezonder uitzien. Als een paard een behandeling krijgt, is het ook noodzakelijk om de emotionele oorzaken te behandelen. Een behandeling duurt niet lang, en is niet belastend voor het paard. Vanaf vijf dagen na de behandeling mag het paard geen kleed meer dragen. Paarden die in een omgeving zijn waar heel veel insecten rondvliegen, kunnen als de knut actief is, alleen behandeld worden als er een mogelijkheid is om het paard ook op stal te zetten.

Nu de temperaturen weer gaan dalen wordt het geven van een behandeling waarschijnlijk gemakkelijker. In de maanden oktober, november en december, wil ik doorgaan met het geven van de behandelingen.

Wat je kunt verwachten:

Ik werk intuitief. Voelen wat de exacte oorzaak is, dat het paard staart-, en maneneczeem heeft en houdt, doe ik thuis. Het is nodig om te voelen wat er nog meer aan de hand is, omdat ik streef naar het totale welzijn van het paard. Altijd kijk ik ook wat er verstoord is in relaties met mensen en het dier.
Heel belangrijk is het om te voelen of voeding of suppletie ook andere klachten van jeuk geeft. Jeuk door teveel suikers, is heel naar, maar is geen zomereczeem. Wel kan dit jeuk en open plekken geven en advies hierover hoort bij de behandeling.

Als ik kom, vertel ik wat ik voelde, en daarna volgt de behandeling. Deze duurt niet zo lang, en het  hangt ook af van hoe het loopt. Ik neem altijd alle tijd, en pas me aan het tempo van de paarden aan.

Halverwege mei 2019, moet het zeker duidelijk zijn of  de staart-, en maneneczeem over is. Als het goed is, heb je het kleed niet meer nodig. In mei, bel ik je, en hopelijk (wat ik na de voorgaande behandelingen ook verwacht) is de eczeem niet teruggekomen. Is dit niet zo, krijgt het paard opnieuw kosteloos een behandeling.

 

 

Twee van de paarden, die na een behandeling in de zomer van 2017, genezen zijn van maaneczeem.