Heel de planeet

Het is mijn overtuiging dat de mens kan helen, maar dat het helen van de aarde onze grootste opdracht is. 

Maskerdragers
Uit compassie voor medemens
solidariteit
bang om alleen te staan
boze blikken

achter de ogenschijnlijke onverschilligheid van de minderheid die weigert en protesteert
bewegen de redenen

Angst voor het gif in het lapje stof, ademnood, dood, verlies van waar(dig)heid
en voor de ramp in de ochtendkrant
die eindelijk het licht ziet.
De zeeschildpad die zich verslikt in een latex handschoen want ondanks zijn schild is hij niet bestendig tegen zoveel zachtheid.
Een olifant die zich doodeet in niet werkende mondkapjes terwijl overal rond getrompetterd wordt dat een niet medisch mondkapje niet werkt.
Plastic spatschermen die de plasticsoep in oceanen over doen koken.

Welke maatregelen volstaan straks?

-Ellen Joling

Palmolie is momenteel de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Palmolie is ook omstreden. De grote vraag naar palmolie leidt tot grootschalige ontbossing in tropische bossen voor de aanleg van uitgestrekte plantages.
Je kan bij jezelf beginnen en palmolie mijden. Palmolie zit in koekjes, chocola, chips, sauzen, diepvriespizza, ijs,
schoonmaakproducten en cosmetica. Vaak in dat wat frequenties van het lichaam en de organen omlaag brengt. 
Dit vraagt om bewustzijn en niet alles eten of kopen wat aantrekkelijk lijkt. Echt aantrekkelijk is dat wat puur en met zorg bereid is. Bewust leven, is leven vanuit een gevoel voor een groot geheel wat verder reikt dan je gezin en Nederland. Bewust leven vraagt om zorg voor de aarde.

Indonesië is de grootste palmolieleverancier ter wereld. Het land telt circa 2 miljoen kleine palmolieboeren, die samen 41 procent van het areaal beheren; de rest is in handen van grote plantagebedrijven. Slechts 3,8 procent van de boeren heeft een duurzaamheidscertificaat.

Plastic wordt vaak als vanzelfsprekend gezien. Iedereen zal voeding of spullen kopen die verpakt zijn in plastic en bij de meeste gemeenten kun je plastic apart inleveren. Van plastic kan weer olie worden gemaakt en hiervan ken ik een aantal projecten.

‘Het is heel erg, het is heel zorgelijk. Feitelijk is het vijf over twaalf. Dat geldt voor de vervuilingsgraad van de oceanen. Het geldt voor de bodem. Eigenlijk geldt het voor alle drie de kernen waar ook volgens de Bijbel leven in zit: het water, de bodem, de lucht. Die wemelen van het leven met onwaarschijnlijk veel biodiversiteit in zich. Alle drie zijn ze er slecht aan toe.’
– Reinier van den Berg, Pyroil

Golven van verontwaardiging

De oceanen en de zeeën
golven

Plastic wordt soep
niet om opgediend te worden
zo onsmakelijk
het zeeleven klaagt
vissen dragen

De Angst

en de jeugd van nu, stort straks golven van verontwaardiging over ons uit.

-Ellen Joling