Hoe passen wij ons aan?

Vooral in een nieuwe tijd met nieuwe aannames en nieuwe gedragspatronen is het soms moeilijk om je eigen normen en waarden trouw te blijven. Het kan ook verwijdering geven in vriendschappen, als je merkt dat jouw normen en waarden anders lijken te zijn dat die van een ander. Het is mogelijk, dat je nu pas ontdekt dat je minder gelijk aan familie of vrienden bent dan je ooit dacht. Ook standpunten over racisme en milieu worden nu duidelijker want we kunnen er bijna niet meer omheen.
Ik ontdek steeds vaker dat het ook kan lijken dat de ander anders is en andere ideeën heeft over een nieuwe manier van samenleving. En als ik dieper en langer kijk zie ik dat onze waarden hetzelfde zijn.

Gisteravond was er in Nieuwsuur een uitzending over een arts die 4 jaar geleden de beslissing nam om, na goed overleg, toch euthanasie te doen bij een diep demente vrouw.
Juridisch niet helemaal correct, had deze vrouw toen ze dit nog kon een verklaring gemaakt waarin stond dat ze nooit naar een verpleeghuis wilde.
Haar naasten steunden haar en toch kwam deze vrouw bij de arts op de afdeling terecht.
Na de euthanasie stond deze vrouwelijke arts alleen en ze had nooit vermoedt dat ze in plaats van steun als dader werd gezien. Na 4 zware jaren heeft ze de rechtszaak gewonnen en ze heeft nu haar verhaal vertelt.
Aan het einde van het interview zij ze dat toen niets doen gemakkelijk was geweest, en uit de grond van haar hart, Ik had het weer net zo gedaan.
Waarheid was voor haar belangrijker dan rechtpraten en om de dingen heen draaien zodat ze er weer bij hoorde. Haar waarden niet leven was gemakkelijk geweest, ze heeft veel verloren maar ondanks het grote verdriet over wat er gebeurde, was ze ijzersterk. En met deze kracht kun je bergen verzetten. Veel meer en hogere bergen dan iemand die met alle winden meewaait.

Hiermee zeg ik niet dat ik voor euthanasie ben maar toch wil ik dit delen omdat integriteit voor mij een belangrijke waarde is. En haar integriteit (een waarde) is voor mij belangrijker dan haar beslissing om euthanasie te doen. Elke tegenstander van euthanasie kan deze vrouw veroordelen. Maar als je weet dat euthanasie geregeld voorkomt, maar je hebt dan geen stok om mee te slaan, mag je, vind ik dit niet gebruiken.

Ik denk dat we vooral nu moeten leven vanuit onze waarden en elkaar niet zomaar moeten veroordelen. Dan is wat afstand nemen soms beter. Je kunt misschien de tijd nemen om dieper in jezelf te onderzoeken wat jij echt belangrijk vindt, en voor nu; wat vrijheid voor jou betekend.

Hoe je nu ook je door het leven heen beweegt, ik raad je aan voor jezelf helder te hebben wat je waarden zijn.

In de blog over eigenwaarde die ik morgen schrijf vertel ik over eigenwaarde en Biolgika met de nieuwe behandelmogelijkheid die ik op afstand heb.