Trauma bij paarden en pony's

Als kind ben ik opgegroeid met een vader die heel lang een trekpaard heeft gehad. Ook ik kon al op jonge leeftijd alleen me redden met Max als mijn vader een oogje in het zeil hield. Ik was me niet eens bewust dat er dingen mis konden gaan. Vol vertrouwen deed ik alles met het paard en dit vertrouwen moet Max gevoeld hebben.

Totdat Max een keer ‘uitgeleend’ werd en het flink mis ging. Max sloeg op hol en hij is nooit meer de oude geworden.

Nu weet ik dat een paard wat eenmaal op hol is geslagen naar een andere plaats moet omdat de herinnering te diep zit. Nu weet ik ook dat als mensen een trauma oplopen een paard dit weet en erop reageert. En als je samen met je paard of pony een nare ervaring hebt gehad dan kun je meestal niet meer onbevangen naar je paard of pony kijken.

Ik ben heldervoelendheid en heb het vermogen om  met paarden te communiceren. Dit gaat bij mij het gemakkelijkste als we elkaar niet zien. Als ik een paard zie kijk ik ook naar de reacties van het paard en dat geeft ruis.

Een paard met gedragsproblemen kan ooit een traumatische ervaring hebben meegemaakt die bekend is, maar ook kan trauma onbekend zijn. We kennen niet de achtergrond van alle paarden, maar zien ook niet alles wat er gebeurt. Een paard waarvan het trauma kan worden opgelost is veel gelukkiger en zal ander gezonder gedrag laten zien.

Ik kan op afstand voelen of ik iets doen kan en daarna kunnen we een afspraak maken. De kosten zijn € 60 exclusief reiskosten. De maximale reisafstand is 25 kilometer van Eelderwolde (Dr.)